Először érezni?

Ha nem érzek boldogságot, elégedettséget vagy derűt, miért cselekednék aszerint? Ez logikus, és mindenki számára nagyon is ismerős kérdés. A legtöbben először érezni szeretnénk a boldogságot.

Azt hisszük, kell, hogy valami okunk legyen az örömre.

De az Istentől származó öröm nem függ az érzéseinktől! Talán épp szerencsétlennek érezzük magunkat, mert betegek vagyunk, vagy fizikai bántalmaink vannak, vagy számtalan egyéb ok miatt. De Isten nem akarja örömünket csupán arra az időszakra korlátozni, amikor jól érezzük magunkat! Az érzések elmúlnak. Az Úr öröme egészen más, és ez az, amire mindnyájunknak égetően szükségünk van! Hogyan juthatunk hozzá ehhez az örömhöz? Meg kell tanulnunk hinni abban, hogy ez az öröm a miénk, Krisztus által!

A Nehemiás 8,10 azt mondja: “Az Úrban való öröm az erősségetek” Olvashatjuk ezt az igét, idézhetjük – még énekelhetjük is. Csakhogy Isten igéje nem változtat meg bennünket egészen addig, amíg nem hiszünk abban! Hinnünk kell, hogy Isten írott szava igaz, és meg tud bennünket változtatni! Az Ő öröme olyasmi, amit akkor nyerhetünk el, ha elhatározzuk, hogy így teszünk. Az ebben való hitet megtanulni esetleg nehéznek tűnik, de megéri az erőfeszítést. Vágyunk Isten örömére. Szükségünk van rá, és néhány nehéz helyzetet nem is tudunk éneikül átvészelni. Akkor hát, ismét azt kérdezem: mit kell tennünk? Gyakorolni a hitet!

Gyakorolni, hogy ezt mondogatjuk: „Az Úr öröme az én erősségem!” Ismételd ezt az igét, amíg minden egyes szava élővé válik benned! Ha kell, ismételd el százszor is, vagy amíg az üzenete teljes figyelmedet le nem köti! Gyakorold az abban való hitet, hogy ez az ige dolgozik benned! Gyakorold egész napon át ezt a hitet! Különösen akkor használd fel, ha valami kihoz a sodrodból! Gyakorold, függetlenül attól, hogy érzed-e.

Mire vezethet mindez? A hitben való növekedésre. A hit, amit gyakorolunk, növekedni fog; így Isten öröme átitatja gondolataidat, és fokozatosan irányítása alá veszi érzéseidet.

Forrás: Boldog lehetsz most. Marana Tha, Bp. 2007. p. 86-87.

Létrehozva 2014. augusztus 5.