A szakmai és lelki elhívás újraértelmezése

A szakmai és lelki elhívás újraértelmezése

Munkánkat és karrierünket gyakran nevezzük foglalkozásnak, bár a latin eredetű szó (vocare – hívni) sokkal többre utal annál, mint hogy csak a munkánk konkrét fajtáit leírja. A legtisztább értelemben a „hivatás” magában foglalja a cél és a küldetés érzését.

Sokan a lelki hivatásról alkotott elképzelésüket olyan személyekre korlátozzák, mnt a lelkészek, papok, apácák, rabbik és misszionáriusok – lényegében hivatásos lelki emberek. Az évek során azonban azt tapasztaltam, hogy ez a „hivatás” téves értelmezése, amely mára kiszélesedett, és kiterjedt azokra is, akik az időnk nagy részét a munkahelyen töltjük.

Ennek az elmozdulásnak az egyik példája egy idézet, amely egy olyan weboldalon jelent meg, amely tudományos szakértők számára biztosít felületet különböző témákban. Az egyik rovatban Mitchell Neubert és Katie Halbesleben üzleti szakértők úgy definiálták a spirituális hivatást, mint „Istentől érkező felhívást arra, hogy céltudatosan közelítsünk a munkához, és törekedjünk a kiválóságra a munkamódszerekben”.

Gondolkodjunk el ezen egy pillanatra: „Isten hívása”. És azon, hogy céltudatosan és a kiválóságra való törekvéssel közelítsünk a munkához. Ez éles, sőt megdöbbentő ellentétet kínál a mai piacon dolgozó számtalan ember hozzáállásával szemben, akik a munkát kizárólag a fizetés megszerzésének eszközeként, a megélhetés egyszerű módjaként fogják fel.

Csak a pénzért dolgozni örömtelen feladat lehet, ahogyan azt én is megtanultam, különösen a saját munkáskarrierem elején. Csoda, hogy az emberek olyan könnyen váltanak munkahelyet, mikor a pénz az egyetlen céljuk, amikor munkába mennek, magasabb béreket és előléptetéseket keresve, amelyek több juttatást ígérnek?

A Biblia megerősíti a munkahelyi hivatás gondolatát, amelyet Neubert és Halbesleben leírt, a munkánkat és a szakmánkat a cél és a kiválóságra való törekvés szempontjából nézve. Íme néhány meglátás a Szentírásból:

Munkára alkotva. Gondolkodott már azon, hogy miért van mindannyiunknak különböző érdeklődési köre és képessége, amelyeket a munkahelyünkre hozunk? A Biblia szerint ez Isten terve szerint van így. „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Pál levele az efézusiakhoz 2,10).

Tanítások arról, hogyan kell dolgozni. A munkáról számtalan könyv létezik, némelyik nagyon jó. De joggal mondhatjuk, hogy a legjobb könyv arról, hogyan végezzük a hivatásunkat, a Biblia. Pál apostol a bibliai tanítások felhasználási módjainak felsorolása után azt mondta, hogy ezekről van szó: „hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.” (Pál második leveleTimóteushoz 3, 17).

Munkánkkal tiszteljük Istent. Amikor megfelelően használjuk ajándékainkat, képességeinket és tapasztalatainkat, akkor Istent tiszteljük, azt, aki nagylelkűen adta azokat nekünk. „Amit pedig szóltok vagy tesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala.” (Pál levele a Kolossé 3:17).

A „hegyi beszéd” közepén Jézus Krisztus azt mondta: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Máté evangéliuma 6, 33) Ha úgy tekintünk a munkánkra, mint „Isten hívására”, és szellemi hivatásunkat a piacon követjük, akkor bízhatunk Isten pénzügyi gondoskodásában is.

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2024. október 15.