Tetoválások és amit tükröznek

Tetoválások és amit tükröznek

A Kansas City Tattoo Arts Fesztivált nemrég rendezték meg a Missouri állambeli Kansas Cityben, a tekintélyes Sheraton Hotelben.

A rendezvény saját honlapja szerint a tetoválásokat népszerűsítette minden formában, amelyek az ártalmatlantól a hátborzongatóig, sőt a sátáni dizájning terjedhetnek. Egy ilyen esemény megtartása egy nagy szállodában hitelessé teszi a tetoválást.

Böngésztem az interneten, és azt találtam, hogy ilyen rendezvények az Egyesült Államokban mindenütt előfordulnak. Ez a tetoválás növekvő népszerűségét tükrözi.

A Psychology Today egy 2019-es cikke szerint a 18 és 29 év közötti felnőttek harmincnyolc százalékának van legalább egy tetoválása.[1] Ma ez a szám sokkal magasabb.

Tetoválások már az ókor óta léteznek. Egyes kultúrákban a pogány istentisztelet részét képezték. Mások a társadalmi státusz vagy a törzsi tagság jelzésére használták. Az ókori Görögországban és Rómában a tetoválások a foglyokat, rabszolgákat és bűnözőket jelölték.

A Nyugat kereszténnyé válásával a tetoválások a foglyok és bűnözők azonosítására korlátozódtak. Ennek oka az volt, hogy a tetoválásokat a bibliai szabályokkal ellentétesnek tekintették. A Leviták könyve (19:28) azt mondja: „Halott miatt ne ejtsetek sebet testeteken, és ne vagdossátok be magatokat. Én vagyok az Úr.

Korunkhoz közelebb, a tengerészek és a kalózok tetoválásokat viseltek. A nácik a koncentrációs táborokban internáltak megjelölésére használtak tetoválásokat. Az elmúlt generációk talán azért tetováltattak, hogy emlékezzenek valakire vagy megjelöljék katonai szolgálatukat. Néhányan még a vallásos ájtatosság valamilyen formáját is mutatják.

Manapság azonban a tetoválások sötét jelentéstartalmat kaptak. A bandák és a kartellek tetoválásokat használnak. Manapság sok tetoválás témája az exhibicionizmust, a csúfságot, az erkölcstelenséget, az erőszakot, a hátborzongatót, sőt a sátánizmust is tükrözi.

Ráadásul a mai tetoválások minden méretben léteznek. Míg régebben ez csak egy vagy két tetoválásra korlátozódott, ma már gyakori, hogy a fél testet vagy még többet beborítanak. Gyakran jelennek meg az ember arcán vagy fején.

A tetoválást viselők számos okot adnak meg a tetoválás megszerzésére. Egyesek a jeleket a spontaneitás, a szabad szellem, az állandó elkötelezettség vagy az önkifejezés jelének tekintik. Mások szerint ez a külső jel a belső énjüket tükrözi, és ezáltal magabiztosnak és keménynek tűnnek. A jeleknek azonban sötétebb kapcsolatuk is van a neopogánysággal vagy akár a Sátán iránti elkötelezettséggel.

A tetoválás több mint hóbort vagy divat. Közel permanens jellegük az ember lelkének megnyilvánulásává teszi ezeket. A fent említett Psychology Today cikk szerint: „Testünket üres lapként nyomtatták ki, hogy szívünk tintájával töltsük meg.”

Anélkül, hogy mélyen belemennénk erkölcsi kérdésekbe, van néhány probléma, amit érdemes megfontolni katolikus szempontból a tetoválásokkal kapcsolatban.

Testünk a Szentlélek temploma. Nem szabad kellő indok nélkül elcsúfítanunk vagy megváltoztatnunk. Amit kívül hordunk, azt jelzi, hogy mi van bennünk.

Ezért az okkult vagy más témájú tetoválások veszélyesek lehetnek, mivel egy életre megjelölnek és befolyásolják az illetőt. Ha valaki erkölcstelen, vulgáris vagy erőszakos tetoválásokat mutat, az kedvezőtlenül befolyásolhatja az álláskeresést vagy a házasságkeresést.

Az egyház megérti a külső viseleteink célját. Ezért ösztönzi a vallásos ájtatosságot a habitusok, érmék vagy skapulárék viselésével. A nyilvános elkötelezettség kimutatására támogatja például a jegygyűrű viselését.

Végül figyelembe kell vennünk, hogy a tetoválások koptató hatással lehetnek az emberre. Az emberek hajlamosak átvenni a tetoválásaik mögött álló eszméket és filozófiákat. Így a tetoválások végül megváltoztathatják az ember életmódját. Ez egy lassú folyamat lehet, amely idővel negatívan befolyásolja a személyt.

Mivel a tetoválásokat nagyon nehéz eltávolítani, azoknak, akik ezt megbánják, egy életen át együtt kell élniük döntésükkel.

A keresztség, a bérmálás és a felszentelés szentségei kitörölhetetlen nyomot hagynak a fogadó lelkén, amely az örökkévalóságig megmarad, akár a mennybe, akár a pokolba kerül az illető.

A tetoválások bizonyos gúnyként kitörölhetetlen jelet hagynak a fogadó testén, amely azt a lelkiállapotot tükrözi, amely a döntéshez vezetett.

Nekünk a megszentelő kegyelem és az erény gyümölcseivel kell megjelölnünk a testünket. A kegyelemnek és az erénynek a lelkünkből kell sugároznia, és vonzania kell a jót. Nem szabad azokat a dolgokat választanunk, amelyek csúnyák, erkölcstelenek, erőszakosak és sátániak. Utánoznunk kell a Szűzanyát és a szenteket.

Öltsétek fel Isten fegyverzetét.” (Ef 6,11)

Forrás angol nyelven

[1] Robert C. Barkman, Psychology Today, February 28, 2019.

Létrehozva 2024. augusztus 18.