„Soha nem javaslok fogamzásgátló tablettát”

Dr. Bálint Balázs a cikluskövetés hasznáról és a meddőség gyógyíthatóságáról

Nőnap kapcsán szakorvosok és cikluskövetési oktatók hívják fel a figyelmet a sokakat érintő, legfontosabb cikluszavarhoz vezető problémákra és a fogamzásgátló tabletta nélküli kezelési lehetőségekre. A Gólyafészek Rendelő vezetőjét, dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyászt kérdeztük a szívügyének számító cikluskövetésről, valamint a cikluszavarok és termékenységi problémák gyógyításának újabb lehetőségeiről.

Sokan úgy gondolják, a cikluskövetés azonos a „naptármódszerrel”. A teljesség igénye nélkül – miben látja a legfőbb különbségeket?

A naptármódszert alkalmazói általános ciklusjellemzők alapján számolják ki előre, mikor várható a termékeny időszak, az ovuláció vagy a következő menstruáció. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy az általánosságok érvényesek lesznek az adott ciklusban is – mert minden nő más, és minden nő minden ciklusa lehet kicsit más, bármikor előfordulhatnak váratlan eltérések. Vannak szőke és barna hajú nők – nem biztos, hogy ugyanolyan a ciklusuk, és nem biztos, hogy mindnyájan a 14. napon ovulálnak – még akkor sem, ha a ciklusuk hossza tankönyvi, 28 napos.

A cikluskövetésben jártas nők, akik képzett cikluskövetési oktatótól tanulnak, 3-4 hónapnyi (ciklusnyi) táblázatvezetés után magabiztosan meg tudják különböztetni a termékeny és nem termékeny napokat. Ők nem kiszámolják, hanem felismerik az ovulációra utaló jeleket. Tehát nem előre jósolva, statisztikázva, hanem napról napra a biológiai jeleket értelmezve láthatják az aktuális ciklusuk pontos alakulását.

Ez valóban megbízható képet adhat a női működésről.

Orvosi szempontból mire használható a jól vezetett ciklustáblázat?  

Rendszeresen, jól végzett cikluskövetéssel néhány ciklus után kiderülhetnek a normálistól való eltérések, amivel már érdemes orvoshoz fordulni. Az ebben jártas orvosnak is segítséget jelentenek ezek a szakszerűen vezetett ciklustáblázatok. Bár nem lehet egyértelműen tudni belőle, hogy mi a nő által tapasztalt eltérés oka – de a kirajzolódó cikluskép segít leszűkíteni, hogy merre keressük a probléma gyökerét. Ezért én gyakran javaslom a nőknek, hogy tanuljanak cikluskövetési módszereket, és így hatékonyabban kereshetjük tovább a megoldást.

Ön gyakran irányítja termékenységi problémákkal vagy cikluszavarral küzdő pácienseit endokrinológushoz. Miért olyan fontos ez? Nem elég a nőgyógyászati vizsgálat, ha cikluszavart tapasztal a nő vagy ha nem jön a baba?

A cikluszavar és a termékenységi kérdések nagyon gyakran a nőgyógyászat és az endokrinológia határán helyezkednek el. Az endokrinológus a hormonális folyamatok szakorvosa – az egészséges női ciklus pedig hormonok pontos összjátékát kívánja. Ezért a nőgyógyász bizonyos mértékben képben van a hormonális folyamatokkal, de elérkezhet az a pont, ami már meghaladja az endokrinológiában is jártas nőgyógyász tudását vagy kompetenciáját. Ilyenkor szoktam endokrinológus kollégához irányítani a nőket. Mivel a cikluszavar hátterében nagyon sokszor hormonális probléma áll, nem elég csupán a nőgyógyászati vizsgálat – legalább minimális endokrinológiai vizsgálódásra is szükség van.

Ha a nő még nem szeretne gyermeket, akkor a cikluszavarra a legtöbb nőgyógyász fogamzásgátló tablettát javasol. Ön is ezt teszi? Van más megoldás? Mit tehet például egy PCOS-es nő, aki még nem tervezi a gyermekvállalást?

Soha nem javaslok fogamzásgátló tablettát, még fogamzásgátlási célból sem, főleg nem egy ciklusprobléma elfedésére.

Ez olyan, mintha lenne egy jobb napokat megélt, de ma már nagyon rozoga asztalunk. Majdnem szétesik, de mi leterítjük egy gyönyörű terítővel. Messziről azt látjuk: Micsoda klassz asztal ez! – de amint odaülünk és hozzáérünk, lehet, hogy ki is esik a lába. Ezt teszi a fogamzásgátló tabletta is: mint egy szép terítő, látszólag elfedi a cikluszavar problémáját.

A hormonális fogamzásgátló tabletta megadja azt a hormonális segítséget, hogy a rendszertelenül vérző vagy nem menstruáló nőnek „látszatciklust” állít be. Szeretném leszögezni: ilyenkor valójában nem beszélhetünk menstruációról! Havonta van vérzés, de ez nem az egészséges ciklus jele. A tabletta helyettesíti a női működést és adagolja a szintetikus hormonokat, majd kb. egy hétig semmit, vagy hormont nem tartalmazó tablettákat szed a nő – ekkor a hormonhiány miatt megvonásos vérzést tapasztal. Ez azonban nem menstruáció. Tehát szép a terítő, alatta pedig ugyanolyan rozoga az asztal. Aki hozzám cikluszavarral fordul, nem javaslom neki ezt a megoldást. Akkor járunk el helyesen, ha megkeressük a mögöttes okot: vajon mi okozza a cikluszavart? És ezt az okot érdemes kezelni – akár hormonális, akár nőgyógyászati eltérés áll a probléma mögött.

A PCOS okozta cikluszavar ma sajnos egyáltalán nem ritka. A pontos kivizsgálása azért lehet nehézkes, mert elképzelhető, hogy az érintett nőnek csak hónapok múlva lesz újra menstruációja, viszont a vizsgálatokat, ha lehet, cikluseseményhez kötötten érdemes végezni: a vérzés 3–5. napjára, illetve az ovuláció utáni 7. napra időzíteni a hormonális vérvételeket. A PCOS hátterében nagyon gyakran szénhidrát-anyagcserezavar és/vagy magasabb férfinemihormon-szint áll. Ezeket érdemes kezelni, mindenekelőtt életviteli tényezőkkel: személyre szabott diétával és mozgással. A PCOS-sel élő nők szervezete erre többnyire nagyon jól reagál, így akár minden gyógyszer nélkül is visszaállhat a szabályos ciklus, újra lehet egészséges ovulációja, gyermeke is foganhat külső segítség nélkül. Ha az életmódváltás nem elegendő, akkor emellett megfelelő gyógyszerekkel (de nem fogamzásgátlókkal) segíthetjük a ciklus rendezését.

Ha sikerül a cikluszavar hátterében fennálló okot kezelni, akkor az így meggyógyított nőknél helyreáll az egészséges hormonegyensúly, rendeződik a ciklus.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2024. március 5.